laupäev, 15. august 2009

Möögen

Seda möksi olen tavaliselt ema käest saanud aga see aasta otsustasin täitsa ise selle valmistamise ette võtta ja no suppper hea tuli välja. Sõime päevaga 1,5 purki tühjaks.Sibulaid panin jällegi kõvasti rohkem kui retseptis ja samuti ohtralt küüslauku. Ja tõesti seda annab igale poole panna. Jämmmi. Retsept jällegi http://kokkama.blogspot.com/2007/10/mgen.htmllogspot.com/2007/10/mgen.html blogist
.


2 kg tomateid
600 g sibulat
1 kl suhkrut
6 tl soola
10 tera pipart
0,5 tl peenpipart
5-6 nelki
3 spl 30% äädikat


Tomat koorida (hoia natuke aega keevas vees, siis eemaldub tomatikoor paremini ning on lihtsam koorida. Tükelda kooritud tomatid. Keeda omas malas 10 minutit. Lisa maitseained ning keeda veel 10 minutit. Lisa äädikas ja suhkur ning keeda veel 5 minutit. Seejärel aseta valmis keedetud segu kuumana ettevalmistatud purkidesse ning sule kaaned

reede, 14. august 2009

Viilutatud värske-kurgi hoidis

See aasta püüan igasuguseid hoidiseid keldrisse meisterdada, siis hea ja uhke tunne isu korral sealt võtmas käia. Retsepti sain jällegi http://kokkama.blogspot.com/2008/08/viilutatud-vrske-kurgi-hoidis.html blogist. Sibulaid ja küüslauku panin ise rohkem, kui retseptis. Muidugi leidis suurem osa hoidisest tee meie kõhtu enne, kui jõudsime kurgiviilud purki panna. Ühesõnaga on tegemist sellise hoidisega, mis on valmis maiustamiseks juba tund pärast selle tegemist. Säilib purgis ca 3 kuud.

2 kg kurke
4 tl soola
4 spl suhkrut
3 mugulsibulat
1 küüslauguküüs (viilutatud)
3 spl 30%-list äädikat
parajalt rohelist tilli
mõned pipraterad


Koori ja viiluta kurgid, lisa ülejäänud ained. Sega. Hoia 1 tund lahtises anumas (soovi korral võid vahepeal soola või suhkrut lisada). Seejärel aseta hoidis ettevalmistatud purkidesse.

Vaarika-sinihallitusjuustukook

Seda retsepti silmates oli kohe tunne, et ma pean seda proovima. Väga omapärane kooslus. Ja väga minu maitsele kook.

Põhi:

4 dl jahu
125 g võid
1 tk muna
0,5 dl suhkrut

Sisu:

Vaarikaid (et kataks põhja)
100 g sinihallitusjuustu
3 tk muna
2 dl hapukoor
0,5 dl suhkur

Muretaina põhi:Sõtku nisujahu ja suhkru segule külmad võitükid juurde, lisa muna ja vajadusel 1-2 spl külma vett. Suru tainas lahtikäiva vormi põhja ja äärtesse ning aseta 10-15 minutiks külmkappi. Seejärel eelküpseta põhi 200-kraadises ahjus ca 7 minutit.
Koogi sisu:Klopi munad lahti, lisa hapukoor ja suhkur ning sega ühtlaseks massiks. Aseta eelküpsetatud koogipõhjale vaarikad ning sinihallitusjuustu tükid. Vala peale hapukoore-muna mass. Küpseta 200-kraadi juures umbes 20 minutit, kuniks kook pealt pruunikas. Lase enne söömist pisut taheneda

Kukeseenepirukas

Kuna seenehooaeg on käes, siis lisaks seente marineerimisele ja külmutamisele, katsun neist ka kohe söömiseks midagi valmistada. Kuna kastet ka lõputult süüa ei jaksa, siis otsustasin seekord piruka kasuks. Tuli väga hea:) Retsepti sain jällegi http://kokkama.blogspot.com/2009/07/kukeseenepirukas.html blogist.

Põhi:

4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 tl köömneid1
75 g võid
1 muna

Täidis:

1 sibul
300 g kukeseeni
100 g suitsupeekonit
2 sl tilli
soola-pipart

Kate:

2 dl hapukoort
2 muna
75 g valgehallitusjuustu (kasutasin Camemberti juustu)

Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.Prae pannil sibul õlis pehmemaks, lisa puhastatud kukeseened ning prae seni kuni seentest eraldunud vedelik aurustub. Lisa hakitud suitsupeekon ning till ja sega korralikult kõik segamini. Maitsesta soola, pipraga. Tõsta segu külmkapis seisnud pirukapõhjale.Sega hapukoor ja muna ning vala täidisele. Peale aseta viiludeks lõigatud valgehallitusjuust. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit

teisipäev, 4. august 2009

Hakklihahautis sinihallitusjuustuga

Kuna kapsa hind lausa kutsub seda ostma, siis otsustasin kapsahautist proovida. Silma jäi aga üks teistmoodi retsept. JÄLLE see sinihallitusjuust. Tuli väga maitsev ja teistmoodi:) Retsepti sain toidutarest, http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=8538 . Pilt unus taldrikust tegemata, sp. ka tuleb seekord pannipilt:D


Vaja läheb:


400 g värsket kapsast
100 g sinihallitusjuustu
100 g valget veini
2 tk sibulat
175 g rõõskakoort
2 tl Dijoni sinepit
1 sl valgeveiniäädikat
100 g peekonit


Lõika peekonist ribad ja prae kuumal pannil. Prae sibul ja lisa valge vein. Hauta, kuniks vein on aurustunud. Lisa rõõs koor, sinep, pipar ja sool. Kuumuta, kuni segu pakseneb. Kuumal pannil prae hakitud kapsas, lisa veiniäädikas ja kuumuta paar minutit. Sega kapsa hulka kreemjas kaste ja hauta, kuni kapsas on peaagu valmis. Murenda hautise hulka sinihallitusjuust ja sega, kuni juust on sulanud. Serveeri krõbeda peekoniga.


Juustuga kapsahautis on päris rammus. Varu endale kindlasti päts kvaliteetset saia kõrvale, mida hautise kõrvale ampsata. Ahjusoe ciabatta sobib selleks kohe kindlasti! Ise pakkusin keedukartuliga

reede, 24. juuli 2009

Roosamaiguline arbuusi-sinihallitusjuustu salat


Ise poleks sellise koosluse peale elusees tulnud. Siinkohal tahakski tänada oma viimase aja SUPER blogi avastust http://kokkama.blogspot.com/ , kust ma ka selle retsepti sain. Unustasin ennast üks õhtu täielikult selle blogi lummusesse. Seekord ma sinki küll ei kasutanud, kuna tegin selle salati piruka kõrvale. Aga ega see proovimata ei jää:)
1,5 l arbuusikuubikuid
100g sinihallitusjuustu
4 suuremat singiviilu

Üllata oma külalisi, millegi uuega:)

Kanapirukas sinihallitusjuustuga


Ütleme nii, et mul on juba pikemat aega sinihallitusjuustu hullustus. Paneksin seda kõikvõimalikesse toitudesse. Kahjuks ununeb enamikest toitudest pildi tegemine ära, muidu saaksin oma hullust siin tõestada ka:) Seda pirukat olen ma juba oma neli korda ikka teinud ja maitseb see isegi kanaliha "vihkavale" kaasale. Selle piruka retsepti sain http://helenahobi.blogspot.com/2009/03/kanapirukas-sinihallitusjuustuga.html siit.

Soovitan soojalt!

Põhi:

150 g võid
3,5 dl jahu
0,5 tl soola
2 spl vett

Täidis:

1 sibul
1 punane paprika
2 dl vahukoort
1 muna
2 dl riivjuustu
100 g sinihallitusjuustu
1 pakk Talleggi sidrunimaitselist kanafileed
1 väike purk ananassitükke

Näpi või, jahu ja sool purutaoliseks massiks, lisa vesi ja sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud ümara koogivormi põhja ja äärtele. Hoia täidise valmistamise ajal jahedas. Lõika kanafilee kuubikuteks ja pruunista pannil väheses õlis. Lisa hakitud sibul ja paprika ning prae 5 minutit. Seejärel tõsta pann tulelt, sega juurde nõrutatud ananassikonserv, peenestatud sinihallitusjuust, vahukoore-muna segu ja riivjuust. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit, vala peale täidis ja küpseta veel 20 minutit (mina olen küpsetanud isegi 30-40 minutit, et täidis ilusti ära hanguks).