reede, 14. august 2009

Kukeseenepirukas

Kuna seenehooaeg on käes, siis lisaks seente marineerimisele ja külmutamisele, katsun neist ka kohe söömiseks midagi valmistada. Kuna kastet ka lõputult süüa ei jaksa, siis otsustasin seekord piruka kasuks. Tuli väga hea:) Retsepti sain jällegi http://kokkama.blogspot.com/2009/07/kukeseenepirukas.html blogist.

Põhi:

4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 tl köömneid1
75 g võid
1 muna

Täidis:

1 sibul
300 g kukeseeni
100 g suitsupeekonit
2 sl tilli
soola-pipart

Kate:

2 dl hapukoort
2 muna
75 g valgehallitusjuustu (kasutasin Camemberti juustu)

Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.Prae pannil sibul õlis pehmemaks, lisa puhastatud kukeseened ning prae seni kuni seentest eraldunud vedelik aurustub. Lisa hakitud suitsupeekon ning till ja sega korralikult kõik segamini. Maitsesta soola, pipraga. Tõsta segu külmkapis seisnud pirukapõhjale.Sega hapukoor ja muna ning vala täidisele. Peale aseta viiludeks lõigatud valgehallitusjuust. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit

teisipäev, 4. august 2009

Hakklihahautis sinihallitusjuustuga

Kuna kapsa hind lausa kutsub seda ostma, siis otsustasin kapsahautist proovida. Silma jäi aga üks teistmoodi retsept. JÄLLE see sinihallitusjuust. Tuli väga maitsev ja teistmoodi:) Retsepti sain toidutarest, http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=8538 . Pilt unus taldrikust tegemata, sp. ka tuleb seekord pannipilt:D


Vaja läheb:


400 g värsket kapsast
100 g sinihallitusjuustu
100 g valget veini
2 tk sibulat
175 g rõõskakoort
2 tl Dijoni sinepit
1 sl valgeveiniäädikat
100 g peekonit


Lõika peekonist ribad ja prae kuumal pannil. Prae sibul ja lisa valge vein. Hauta, kuniks vein on aurustunud. Lisa rõõs koor, sinep, pipar ja sool. Kuumuta, kuni segu pakseneb. Kuumal pannil prae hakitud kapsas, lisa veiniäädikas ja kuumuta paar minutit. Sega kapsa hulka kreemjas kaste ja hauta, kuni kapsas on peaagu valmis. Murenda hautise hulka sinihallitusjuust ja sega, kuni juust on sulanud. Serveeri krõbeda peekoniga.


Juustuga kapsahautis on päris rammus. Varu endale kindlasti päts kvaliteetset saia kõrvale, mida hautise kõrvale ampsata. Ahjusoe ciabatta sobib selleks kohe kindlasti! Ise pakkusin keedukartuliga

reede, 24. juuli 2009

Roosamaiguline arbuusi-sinihallitusjuustu salat


Ise poleks sellise koosluse peale elusees tulnud. Siinkohal tahakski tänada oma viimase aja SUPER blogi avastust http://kokkama.blogspot.com/ , kust ma ka selle retsepti sain. Unustasin ennast üks õhtu täielikult selle blogi lummusesse. Seekord ma sinki küll ei kasutanud, kuna tegin selle salati piruka kõrvale. Aga ega see proovimata ei jää:)
1,5 l arbuusikuubikuid
100g sinihallitusjuustu
4 suuremat singiviilu

Üllata oma külalisi, millegi uuega:)

Kanapirukas sinihallitusjuustuga


Ütleme nii, et mul on juba pikemat aega sinihallitusjuustu hullustus. Paneksin seda kõikvõimalikesse toitudesse. Kahjuks ununeb enamikest toitudest pildi tegemine ära, muidu saaksin oma hullust siin tõestada ka:) Seda pirukat olen ma juba oma neli korda ikka teinud ja maitseb see isegi kanaliha "vihkavale" kaasale. Selle piruka retsepti sain http://helenahobi.blogspot.com/2009/03/kanapirukas-sinihallitusjuustuga.html siit.

Soovitan soojalt!

Põhi:

150 g võid
3,5 dl jahu
0,5 tl soola
2 spl vett

Täidis:

1 sibul
1 punane paprika
2 dl vahukoort
1 muna
2 dl riivjuustu
100 g sinihallitusjuustu
1 pakk Talleggi sidrunimaitselist kanafileed
1 väike purk ananassitükke

Näpi või, jahu ja sool purutaoliseks massiks, lisa vesi ja sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud ümara koogivormi põhja ja äärtele. Hoia täidise valmistamise ajal jahedas. Lõika kanafilee kuubikuteks ja pruunista pannil väheses õlis. Lisa hakitud sibul ja paprika ning prae 5 minutit. Seejärel tõsta pann tulelt, sega juurde nõrutatud ananassikonserv, peenestatud sinihallitusjuust, vahukoore-muna segu ja riivjuust. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit, vala peale täidis ja küpseta veel 20 minutit (mina olen küpsetanud isegi 30-40 minutit, et täidis ilusti ära hanguks).

Pelmeenivorm

Kunagi kodus elades, tegi ema igal esmaspäeval pelmeenivormi. Oi, kuidas see mulle maitses. Otsustasin ka ise ühe retsepti oma maitse järgi otsida ja ühe vormi valmis "keevitada". Tõsiselt kiiresti valmiv, imehea roog. Retsepti võtsin jällegi toidutarest http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=1847

Koostis:

1 pakk pelmeene
3 muna
2 spl hapukoort
2 dl piima
1 paprika
1 sibul
basiiliku maitseainet
peterselli maitseainet
pitsamaitseainet
soola
soovi korral riivjuustu

Valmistamine:

Pane külmutatud pelmeenid ahjuvormi. Prae paprikaribasid ja tükeldatud sibulat pannil võis paar minutit, pane samuti vormi. Klopi munad hapukoore ja piimaga läbi, kalla kõige peale (NB! segu peab katma pelmeenid).
Maitsesta tugevalt ja küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit. Lasin 20 minutit ahjus olla ja siis puistasin üle riivjuustuga ja siis ülejäänd aja (10 min.). Juurde tegin toorsalati ja külma kastme (majonees, hapukoor, maitseained)



Kirsi-mandi-clafoutis



Kuna kirsipuud uputavad üle, samuti ka sügavkülm igasugustest hoidistest, siis otsustasin kirssidest ühe häää koogi valmistada. Mõeldud, tehtud! Kuna olin ükspäev kirsi-mandli moosi teinud siis googeldades neid samu sõnu, leidsingi retsepti, mis lausa NÕUDIS katsetamist :) ja ma ei pidanud pettuma. Kook tuli tõsiselt hea, midagi minu maitsele:) Retsepti leidsin http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=7315

Vaja läheb:

500 g puhastatud kirsse
4 tk muna
4 tk munakollast
2 dl jahu
100 g mandleid (purustatud)
50 g või (sulatatud)
2 dl suhkur
3 dl vahukoort
0,5 dl amaretto likööri (asendasin mandli essentsiga)
Peale tuhksuhkrut


Valmistamine:

Sega kõik ained, välja arvatud kirsid, omavahel kas köögikombainis või vispliga. Vala võitatud vormi põhja kividest puhastatud kirsid ja kalla peale kokkuvispeldatud segu. Küpseta 190-kraadises ahjus 35 minutit. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri soovi korral vanillijäätisega.




neljapäev, 23. juuli 2009

Peedi ja sinihallitusjuustu pirukad

Musi sünnipäev oli tulemas ja selleks puhuks otsisin välja igasuguseid põnevaid suupiste variante. Kahjuks suures mäsus enamustest pilti ei jõudnud teha aga vähemalt ühe jõudsin tehtud :) igatahes, vääääga jämmid ja omapärased pirukad. Leidsin need http://liiz17.blogspot.com/2008/05/peedi-ja-sinihallitusjuustu-pirukad.html blogist. Soovitan soojalt!

Koostis:300 g pärmi-lehttainast

1 kuni 2 keskmist punastpeeti

100 g sinihallitusjuustu

määrimiseks:muna


Valmistamine: Selle retsepti puhul on parem kasutada piklikke peete - lõikamisel jäävad ühtlasemad seibid. Rösti peedid ahjus pehmeks (umbes 1 tund fooliumisse mässitult 200kraadises ahjus). Lase jahtuda, siis eemalda koor (selleks pole nuga vaja, piisab sõrmedega lükkamisest). Lõika peedid õhukesteks viiludeks. Rulli lehttainas lahti, lõika väikesteks ruutudeks. Siis suru nt pahupidi pööratud pitsiga tainaruudu keskele väike rõngas vt täpsemalt http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7727 Tõsta rõnga keskele õhuke peediviil, sellele aseta tükike sinihallitusjuustu ja peale paar tüümianilehekest. Pintselda piruka servad munaga, siis küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud.Lase jahtuda ja serveeri.