reede, 25. september 2009

Pavlova

Üks tuttav küsis minu käest msn-is, et kas olen seda "torti" teinud. Muidugi ma polnud. Lugesin, siis seda retsepti ka ja esialgu tundus küll, et veits too much minu jaoks, just see pikalt ahjus olemine ja. Samal ajal oli nami-namis ka Pavlova kooskokkamise teema, lugesin sealt siis ka kõik postitused läbi ja otsustasin tütre sünnipäevaks ka ühe sellise teha. (Tegin seda suve jooksul rohkem kui 1 korra) Ja no tõesti, väga mõnus ja omapärane:)Retsept siit


4-5 munavalget
1/4 tl soola
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl veiniäädikat
1 tl vanilliekstakti (või maitse järgi vanillisuhkrut)
3 dl vahukoort
värskeid marju


Besee tegemine on üsna lihtne ja lollikindel, kui mõnedest reeglitest kindlalt kinni pidada.Võta munad mõni tund enne koogi tegemist toatemperatuurile või eralda kollased valgetest ja lase ainult munavalgetel kausis toatemperatuurile soojeneda.Eraldamisel püsivad munakollased "koos" seda paremini, mida värskemad on munad. See on tähtis, sest valgesse ei tohi sattuda tibagi kollast, et beseetegu õnnestuks.
Võta täiesti puhas kuiv kauss (plastik ja vask ei sobi). Löö muna katki ja eralda munavalge kollasest, kallates viimast ühest koorepoolest teise.
Sega välja mõõdetud suhkur maisitärklisega, pane valmis äädikas ja vanilliekstrakt.Pane ahi 150 kraadi peale sooja.
Lisa munavalgetele sool ja alusta vahustamist aeglaselt, tõstes kiirust, kui munad vahustuvad. Lisa munavalgetele suhkru-tärklisesegu, kui munavalge moodustab pehmeid tippe. Vahusta suurel kiirusel, kuni mass hakkab läikima ja nõrgemate mikserite puhul on tunda, et masinal "hakkab raskem". Sel etapil peab munavalgemass säilitama teravaid tippe ja tugevalt läikima( see on hästi näha siin) Lisa äädikas ning vanilliessents ja vahusta veel paarkümmend sekundit.
Kalla munavalgemass küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, vormi umbes 24 cm läbimõõduga keskelt madalamaks rattaks ja küpseta 150-kraadises ahjus (ust avamata!) 10 minutit. Alanda temperatuur 110-120 kraadini ja küpseta veel umbes poolteist tundi (endiselt ust avamata!). Keera kuumus täiesti maha ja lase beseel 30 minutit suletud ahjus seista, misjärel ava ahjuuks natuke irvalike ja jäta besee ahju kuni selle jahtumiseni (näiteks üleöö).Besee peaks jääma valgeks ja selle pragunemine on pehmest sisust tulenevalt täitsa loogiline nähtus. Kuivas ruumis säilib see mõne päeva, kuid kõige parem on besee eelmisel päeval valmis teha, ahjus korralikult maha jahtuda lasta ja järgmisel päeval katta.
Kata täielikult jahtunud beseepõhi vahetult enne serveerimist õige vähese suhkruga vahustatud vahukoore ja värskete marjadega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar