teisipäev, 25. august 2009

Ahjusoe leib...

...ehk kuidas ma leivaküpsetamispisiku sain. Algse huvi äratas muidugi Kertu aga tükk aega tundus see mulle liiga keerulisena. Lugesin siit ja sealt blogidest ja no tõesti, tundus et kõik küpsetavad ise leiba, et miks siis mina hakkama ei peaks saama. Pidin alguses juuretise ka ise käärima panema aga Kertu oli lahkelt nõus enda oma jagama ja mind esimese leiva valmimisel õpetama. Mõeldud tehtud. Ütleme nii, et esimene läks nagu kord ja kohus aia taha aga see-eest saime head seltskonda ja veini nautida:) Enne teist leiba lugesin veel internetist igasuguseid "tarkusi". Aga usun, et igaühel kujunevad omad nipid aja jooksul. Ja aega veel on õppimiseks. Olgu veel öeldud, et plaanin osa võtta ka leivakoolitusest ja loodan sealt naasta hulga tarkade nõuannetega. Hoian teid kursis:) Praegu panen kirja Ragne leiva retsepti.

Panen kirja retsepti, millest saab 3 pätsi leiba, et kes ainult ühe pätsi teeb, tuleks koguseid vähendada kolmandiku võrra!

JUURETISE VALMISTAMINE
Sega pett/keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.
LEIVA VALMISTAMINE
Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (kui kuskil toas põrandaküte, pane kauss sinna). Et leiva kerkimiseks olev keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema tekiga.

Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaasi kalja valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu, kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).

Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Kasutan 1 liitrist keeksivormi. ) ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord kõpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar