neljapäev, 20. august 2009

Pisikesed lihapirukad

Otsustasin julguse kokku võtta ja esimest korda pärmitainast teha. Pärmiga mul varasemad kogemused üldse puuduvad ja seega oli väike paanika, et milline pärm. Kuna selles poes, kus käisin oli ainult üks variant, siis jäin selle juurde:) (enam ei mäleta, kumb see siis ikkagi oli) Igatahes, otsustasin proovida seda siis suhkruga "sulama" panna ja voilaaaa, sulaski teine ilusti ära. Kokkuvõttes võin öelda, et seda tainast oli ikka jube kerge teha ja no rullimine oli ka eriti kerge võrreldes poe lehttaignaga. Kes teab, ehk proovin kunagi isegi lehttaigent valmistada. Teised juba naeravad kodus, et ma olen oma vaaritamiste ja küpsetamisega juba täitsa ära "pööranud". Eks nad neid kaloreid kardavad, mis muud. Mina sain sellest kogusest ikka meeletult palju pirukaid, ala ühe suure kausi täie (2 plaaditäit). Nii, et väga hea ja odav alternatiiv sünnipäevadel nende pakkumiseks. Retsept jällegi Ragne blogist Ps! pildil on esimese plaaditäie pirukad:)
25 g pärmi
3 dl vett
5 tl suhkrut
1,5 tl soola
ca 8 dl jahu
4 sl õli
Täidis:
0,5 dl riisi (keetmata kogus)
200 g hakkliha
0,5 muna
hakklihamaitseainet
soola, pipart
veits riivjuustu
Peale määrimiseks:0,5 muna
Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja järelejäänud 2 tl suhkrut, sega korraks. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas kerkima umbes pooleks tunniks.
Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt läbi, kuni roosaka värvuse kadumiseni (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka muna ja juust ning maitsesta.
Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Aseta pikkitainast äärele täidist ning keera rulli vorstiks niipalju, et täidis peituks tainasse. Lõika noaga tainaäär katki ning korda sama tegevust seni, kuni tainas ja täidis otsa saavad. Meisterdatud vorstid lõika umbes 2 cm laiusteks juppideks ning aseta ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus seni, kuni pirukad on pealt kuldsed.

1 kommentaar: