reede, 4. september 2009

Leivakoolitus Veskis

Ühel ilusal augustikuu viimasel pühapäeval õnnestus mul osa võtta leivakoolitusest, mille viis läbi Annely Maksan Haldja Leivast. Tore särtsakas naisterahvas oli, viskas nalja ja puha. Hiidlane ikkagi. Üsna mitu asja olid juba teada, aga uusi asja selgus ka. Kirjutasin seal asjad kildhaaval üles, nii ka siia:

*Veski Mati rukkijahu on parem kui Kalewi rukkijahu, sest kvaliteet on ühtlasem, viimasel võib mõnikord olla imehea ja mõnikord üsna kehva. Kuigi Kalewi oma on Eesti jahu, Veski Mati Soome päritolu. Kehva kvaliteediga jahust tehtud tainas ei kerkivat eriti.

* Maitse ja värvi jaoks soovitati kasutada linnaseekstrakti või maltoosat, järgi proovitud ja tõsijutt.

* Juuretis ei kannata tuuletõmbust!

* Sõtkuda tuleb, kuni "lurts" tuleb (see on see hääl, kui rusikaga alla surudes õhusurve häält teeb).

* Juuretist enne külma ei pane, kui leiba sööma hakkad!

* Täidiseid tuleb panna umbes 250-300 grammi kilose leiva kohta. Ja kui taignast vedelat sorti (marjad vmt) täidise pärast lurts ära kaob, tuleb jahu juurde panna, kuni lurts tagasi tuleb. Täidisega leib kerkib aeglasemalt ka, selle vastu aitab natukese nisujahu taignasse panemine või kergitamine mõnekümne kraadi juures ahjus.

* Täidiseks sobib enam-vähem iga asi (kõiki pole ta veel jõudnud katsetada).

* Väikesed leivad tahavad küpseda kuni 40 minutit, kilost suuremate puhul pole vahet, pooleteise tunniga peaks kõik ära küpsema (olenevalt ahjust).

* Kui küpsetada leiba savivormis, siis esimesel korral võib asi väga põhjalikult kinni jääda - savi kui poorne materjal võtab esialgu rasvaine endasse. Aga hiljemalt kolmandal korral ei tohiks probleemi enam tekkida.

* Ahjust välja võttes 1h märja rätiku sisse ja siis 5-6h kuiva rätiku sisse

* Soojaleiva nuga on vajalik:)

* Juuretise topsi kaas on õrnalt peale pandud, mitte ei ole kinni, et õhk ligi pääseks.

Kindlasti oli midagi veel aga ju ma lisan siis, kui meenub:) Kaasa saime ka juuretise ja esimesed leivad ka sellest valmistatud. Jeiiii:)

1 kommentaar: